Волинь’43: історіографічне пізнання і криве дзеркало пам’яті - Каліщук, Оксана Миколаївна (My University, 2020)
Сьогодні аксіоматичним стало твердження про волинські події 1943—1944 рр. як найдражливішу, найскладнішу й найтрагічнішу сторінку спільної українсько-польської минувшини. Українсько-польське протистояння у роки Другої світової війни донині викликає гострі суперечки і серед вчених-істориків, і серед суспільств України та Польщі. Водночас в академічному вимірі спостерігаємо недостатню вивченість проблеми та її далекість від остаточного розв’язання, з одного боку, й інструменталізацію задля політичної кон’юнктури замість об’єктивної і зваженої оцінки, з іншого. У книзі проаналізовано сучасний стан дослідження Волинської трагедії. Іншою складовою частиною цієї праці є з’ясування особливостей функціонування пам’яті про Волинь’43 в українському та польському суспільствах.
Keywords: 94(477+438)“1939/1945”:328.12