Порівняння ефективності та функціональних можливостей ORM-систем у .NET - Тань, Ченлун (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У цій роботі досліджується технологія Object-Relational Mapping (ORM) для дизайну шару збереження даних у корпоративних додатках та управління ризиками. ORM – це технологія програмування, яка створює шар між реляційними базами даних та об’єктно-орієнтованими мовами програмування без необхідності написання SQL-запитів. У роботі аналізується роль управління ризиками підприємства у роботі з базами даних з теоретичної точки зору і досліджується проблема «імпедансної невідповідності» між об’єктно-орієнтованим програмуванням та реляційними базами даних. Викладено принципи роботи, архітектура, ключові концепції ORM та її еволюція в середовищі .NET. На цій основі детально розроблена схема реалізації шару збереження даних на основі Entity Framework Core та Dapper, включаючи такі ключові технології, як конфігурація контексту, відображення сутностей та оптимізація запитів. Пропонуються стратегії оптимізації продуктивності та управління ризиками для ORM у корпоративних додатках, а через експериментальний дизайн та аналіз випадків перевіряється життєздатність та ефективність запропонованої схеми. Результати дослідження показують, що правильний дизайн ORM та управління ризиками можуть значно підвищити продуктивність, безпеку та зручність обслуговування системи, що є важливим орієнтиром для розробки корпоративних додатків.
Keywords: Об’єктно-реляційне відображення; імпедансна невідповідність; шар збереження даних; Entity Framework; Dapper