Лемківська лексика у фольклорних записах Ореста Гижі - Грицевич, Юрій (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Вивчення говірок, які внаслідок політичних процесів утратили цілісність ареалу, набуває особливого значення. У середині ХХ століття (1944 – 1947 рр.) лемки, західна група українського народу, перенесли етноцид – насильницьке виселення з рідних земель на територію України та на північно-західні землі Польщі. Стаття присвячена аналізу діалектної лексики в текстах народних пісень, записаних Орестом Гижею від лемків-переселенців. З’ясовано семантику виявлених діалектних іменників, дієслів, прикметників, прислівників, службових частин мови. Визначено найбільш репрезентативні семантичні групи досліджуваних лексем
Keywords: діалектна лексика; фольклор; лемки; лемківський діалект; південно-західне наріччя