Фітоценологія - Кузьмішина, Ірина Іванівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Навчальна дисципліна "Фітоценологія" читається при підготовці бакалавра освітньої програми "Біологія". Її метою є сформувати у студентів систему знань про вивчення основних закономірностей будови, флористичного, екобіоморфного і ценопопуляційного складу фітоценозів, взаємин між рослинами, структури, екології, динаміки, поширення, класифікації й історії виникнення фітоценозів, життя і розвитку фітоценозів, об’єднання їх в рослинні угруповання, особливості взаємозв’язку їх з довкіллям, шляхів керування ними з метою раціонального використання рослинних ресурсів. У курсі лекцій розкрито поняття про фітоценоз, фітоценологію, подано коротку історію фітоценотичних досліджень в Україні, охарактеризовано властивості, структурна організація та кількісні відношення між видами у фітоценозі, основні екологічні фактори та їх вплив на рослини, розкрито поняття ординації, фітоіндикації та динаміки рослинності, незворотних змін у еволюції фітоценозів, подано основні методичні підходи до класифікації фітоценозів, класифікація рослинності України за методом Браун-Бланке, коротко розглянуто еколого-ценотичні та флористичні особливості основних типів рослинності України. Для бакалаврів галузі знань 01 "Освіта" розкрито особливості фітоценотичних знань в шкільній програмі з біології 6-го класу.
Keywords: фітоценологія; фітоценоз; рослинність