Право особи на спричинення шкоди у контексті обставин, що виключають кримінальну протиправність діянн - Андрусяк, Ганна Миколаївна (Інститут правотворчості та науково-правових експертиз Національної академії наук України, 2023)
У статті розглянуто норми Кримінального кодексу України та його проєкту, що регламен-тують склад обставин, що виключають кримінальну протиправність діяння, крізь призму реалізації особою її суб’єктивного права на спричинення шкоди правоохоронюваним інтер-есам. Таке суб’єктивне право випливає з конституційних прав захищати свої права і свобо-ди від порушень і протиправних посягань будь-якими не забороненими законом засобами, а також захищати своє життя і здоров’я, життя і здоров’я інших людей від протиправних посягань (статті 27 та 55 Конституції України). Під суб’єктивним правом на спричинення шкоди правоохоронюваним інтересам загалом розуміється гарантована державою та обме-жена законом можливість такого захисту шляхом заподіяння шкоди у межах кримінально-правових відносин. У кримінально-правовому розумінні центральним елементом реалізації особою конституційного права на захист своїх прав є спричинення шкоди правоохороню-ваним інтересам. Встановлено, що суб’єктивне право кожного спричиняти шкоду є проявом права особи на забезпечення недоторканності своїх прав та законних інтересів, законних інтересів третіх осіб, суспільства та держави за допомогою заподіяння шкоди іншим право-охоронюваним інтересам. Виокремлено такі елементами суб’єктивного права особи на спри-чинення шкоди, як підстава здійснення цього права та юридичний склад правомірного запо-діяння шкоди під час його здійснення. Підстава здійснення особою суб’єктивного права на спричинення шкоди характеризується такими ознаками, як наявність права, його дійсність та достатність. Зроблено висновок, що у проєкті Кримінального кодексу України недоцільно закріплювати право особи на спричинення шкоди з огляду на те, що реалізація особою свого суб’єктивного права на спричинення шкоди іманентно притаманна кожній з обставин, що виключають протиправність діяння. Водночас для того, щоб підкреслити важливість та осно-вну іманентну властивість обставин, що виключають кримінальну протиправність діяння, можливий варіант закріплення суб’єктивного права на спричинення шкоди у загальній статті проєкту, яка стосується визначення окремих ознак таких обставин.
Keywords: обставина, що виключає кримінальну протиправність діяння; суб’єктивне право; спричинення шкоди; правоохоронювані цінності; реалізація суб’єктивного права; кримінальне правопорушення; Кримінальний кодекс України; проєкт Кримінального кодексу України; 343.233