Констатувальний зріз показників фізичного розвитку учнів музичних шкіл - Гоголь, Марія Василівна; Gogol, Maria (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У дослідженнях проблеми фізичного розвитку учнів музичних шкіл поки що відсутнє теоретико-експериментальне обґрунтування наявності взаємодії локомоцій та музичних здібностей. Актуальність проблеми обумовлена державними пріоритетами щодо формування фізично розвиненого, здорового підростаючого покоління, наявністю суперечностей між потребами освіти в ефективному використанні інтеграційних процесів у виконанні музично-ритмічних і гімнастичних рухів із метою гармонійного розвитку дітей молодшого шкільного віку та недостатнім рівнем теоретичного обґрунтування й практичної розробки цього процесу. Основне завдання музичної освіти – не стільки набуття дитиною системи галузевих знань, скільки опанування науки життя. Адже суспільству потрібні життєздатні, самостійні, практично вмілі, творчі особистості з розвиненим почуттям відповідальності, гідності, совісті, тому пріоритетний ціннісний, морально-соціальний, фізичний розвиток особистості з перших років її життя. У результаті констатувального дослідження отримано дані щодо фізичного розвитку учнів музичних шкіл Івано-Франківської області. Аналіз даних фізичного розвитку дітей дав підставу констатувати, що середньонормативні показники має більшість обстежених. Не виявлено статистичної достовірності результатів обстеження між дітьми різних музичних спеціальностей. У процесі дослідження установлено, що основним критерієм ефективності навчальної діяльності в площині реалізації музичних здібностей дітей є сформованість психофізичних якостей. In studies of the problem of the physical development of students of music schools is no theoretical and experimental study of the interaction of the presence of locomotion and musical abilities. The urgency of the problems caused by government priorities on the formation of a physically fit and healthy young generation, the contradictions between the needs of education in the efficient use of integration processes in the performance of musical-rhythmic and gymnastic movements, with a view to the harmonious development of children of primary school age and the lack of theoretical study and practical development of process. The main task of music education is not so much the child's acquisition of specialized knowledge as mastery of the science of life. After all, society needs a viable, independent, practically skilful, creative personality with a strong sense of responsibility, dignity, conscience, is therefore a priority of values, moral, social and physical development of the individual from the first years of his life. As a result of ascertaining the study obtained data on the physical development of pupils of musical schools of Ivano-Frankivsk region. The data analysis of the physical development of students of music schools allowed to state that serednonormativni indicators are more than half of the surveyed. There was no statistical significance of survey results between children of different musical disciplines. The study found that the main criterion effectiveness of training activities in the plane realization of musical abilities of children is a psycho-physical qualities of Maturity.
Stating a Slice of Physical Development of Students of Music Schools
Keywords: антропометричні дані; фізичний розвиток; функціональні показники; музичні здібності; учні; музична школа; anthropometric data; physical development; functional; performance; musical talent; pupils; music school