Показники варіабельності серцевого ритму, як інформативні маркери адаптаційних змін в змішаних єдиноборствах - Петрович, Вікторія Володимирівна; Дикий, Олег Юрійович; Кулаков, Олександр Володимирович; Шевченко, Наталія Володимирівна; Тріфан, Олександр Миколайович (Український державний університет імені Михайла драгоманова, 2024)
В даній статті представлені результати дослідження визначення особливостей зміни показників варіабельності серцевого ритму у спортсменів, які тривалий час займаються хортингом, рукопашним боєм та таїландським боксом у відповідь на навантаження силового характеру в передзмагальних мезоциклах. Встановлено, що у обстежених спортсменів, не залежно від виду змішаних єдиноборств, до початку силових навантажень фіксувалась напруга всіх регуляторних систем, на що вказували параметри показника VLF, які майже вдвічі перевищували норму. Одночасно встановлено, що в учасників показник HF, який характеризує парасимпатичний тонус, складає в середньому лише 10,3 % сумарної потужності спектра, що свідчить про переважання симпатичної системи. Результати виявлені після використання учасниками силових навантажень великого обсягу навантажень та середньої інтенсивності свідчать про достовірне зменшення загальної потужності спектра коливання кардіоінтервалів. Виявлено зростання напруженості вегетативної регуляції ритму серця за рахунок послаблення активації парасимпатичного тонусу насамперед у спортсменів, які займаються хортингом. Саме у спортсменів з рукопашного бою та хортингу, у відповідь на силові навантаження з великим обсягом роботи, підвищується активація центрального контуру та посилюється рівень симпатичної регуляції.
Keywords: змішані єдиноборства; навантаження; спортсмени; варіабельність серцевого ритму; 796.412-055.2