Методика навчання баз даних на уроках інформатики у старших класах - Міленіна, Марія Ігорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі проаналізовано навчальні програми та чинні підручники з інформатики на предмет вивчення баз даних; визначено зміст, засоби та організаційні форми навчання, сукупність яких становить методичну систему при вивченні даного розділу; проаналізовано і зібрано наповнення інформаційно-освітнього ресурсу вчителя інформатики; сформульовано рекомендації по його впровадженню та використанню. Розроблений інформаційно-освітній ресурс містить теоретичні матеріали, практичні, інтерактивні та тестові завдання для вивчення баз даних. Ресурс враховує вікові особливості учнів та рівень їхньої підготовки. Його контент може використовуватись, як при офлайн так і при онлайн навчанні. Проведено систематизацію матеріалів, необхідних для ефективного викладання тем даного розділу. До методичної системи включено поєднання лекцій, практичних занять, відеоматеріалів, тестових завдань, проєктної діяльності та самостійної роботи. Розроблено: практичні кейси для розв’язання задач різної складності, що відповідають рівню підготовки школярів; завдання на проєктну діяльність, що включають створення власної бази даних для реальних або змодельованих сценаріїв.
Keywords: бази даних; методика навчання; системи керування базами даних; проєктна діяльність; проєктування баз даних; кейс-метод; інтерактивні методи; інформаційно-освітній ресурс