Географічні компетентності краєзнавчих досліджень транспортної системи у шкільному курсі географії - Маковецька, Лариса Олексіївна; Назарук, Назар Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Географічні особливості території є визначальними для формування, розвитку та розміщення різних видів транспорту, як і загалом ефективності транспортної інфраструктури, оскільки враховуються просторові особливості розташування, природні ресурси, кліматичні та орографічні параметри регіону й т. д. Системний підхід географічного аналізу транспортної системи забезпечується такими складниками: просторовим аналізом (оцінюється як лінійні шляхи сполучення пов'язані з економічними центрами, природними ресурсами та населеними пунктами); природніми умовами ( рельєф, клімат, водні ресурси впливають на прокладання доріг, залізниць та морських шляхів); загальним регіональним розвитком (сприяє внутрішньорегіональним зв’язкам, забезпечуючи таким чином економічну інтеграцію); екологічними аспектами (вплив на довкілля, оптимізація транспортних маршрутів із метою зниження екологічного навантаження).
Keywords: географія; географічна освіта; краєзнавство; транспортна система; 373.5.01665