Євген Сверстюк: Дух і Слово - Яручик, Ольга Борисівна; Yaruchyk, Olga (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті зосереджено увагу на творчості, а також на філософських та літературно-мистецьких поглядах одного з найвидатніших митців слова в українській літературі ХХ ст. Євгена Сверстюка. У своїх працях він відстоював необхідність формування національної системи цінностей, на якій би «виростали» віра народу, поривання до свободи й незалежності. Його слово несло правду та свідчило про внутрішню потребу літератора домагатися свободи творчого самовираження. До цього митця зобов’язував його вільний дух, його національний світогляд. Підкреслюємо важливість ролі Євгена Сверстюка в осмисленні проблеми духовної свободи в серії досліджень творчості Миколи Гоголя. Євген Сверстюк особливу увагу приділяв Шевченкові, бо поділяв його переконання, що слово – це і реальна духовна сила, і символ національного духу.In the article the creative work, and also philosophical, literary and art views of one of the most prominent artists of word in Ukrainian literature of XX century Yevhen Sverstyuk are considered. In his works he defended the necessity of forming the national system of values, on which the faith of people, striving for freedom and independence would «grow up». His word was concentrated on bringing the truth and proved the internal necessity of the writer to reach freedom of creative self-expression. His free spirit, his national world view obliged him to do it. The author underlines the importance of Yevhen Sverstyuk’s role in the comprehension of problem of spiritual freedom in the series of researches of Mykola Gogol’s works. The studied artist paid special attention to Shevchenko, because he had the same opinion about a word as a real spiritual force and a symbol of national spirit.
Yevhen Sverstyuk: Spirit and Word
Keywords: слово; національний дух; свобода; духовна сила; творчість; культурні традиції; національна пам’ять; word; national spirit; freedom; spiritual force; creation; cultural traditions; national memory