Вимірювання вихідного рівня ефективності освітньої діяльності дошкільних навчальних закладів нового типу - Березіна, Ольга (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті наведені результати констатувального експерименту щодо визначення вихідного рівня ефективності освітньої діяльності в умовах дошкільного навчального закладу нового типу. Запропонована факторно-критеріальна модель вивчення стану освітньої діяльності включає наступні фактори: організація життєдіяльності дошкільника, навчання, виховання та його розвиток. До кожного фактору визначені та розглянуті відповідні критерії та показники. Були задіяні більше десяти дошкільних навчальних закладів нового типу із різних міст України. Аналіз експериментальних даних представлений у вигляді діаграми. Узагальненні результати педагогічного експерименту та анкетування його учасників були враховані в процесі розробки програми формувального етапу дослідно-експериментальної роботи. The article presents the results of the ascertaining experiment for determining the initial level of the effectiveness of educational activity in the conditions of a pre-school educational institution of a new type. A factor-criterial model for studying the state of educational activity is proposed, which includes the following factors: organization of the life activity of a preschool child, education, upbringing and its development. For each factor, the relevant criteria and indicators are identified and considered. More than ten pre-school educational institutions of a new type from different cities of Ukraine were involved. Analysis of the experimental facts is presented in the form of a diagram. The generalized results of the pedagogical experiment and the questioning of its participants were taken into account in the process of developing a program for the formative stage of research and experimental work.
Keywords: дошкільний навчальний заклад нового типу; освітня діяльність; організація життєдіяльності; виховання; навчання; розвиток; екопсихологія; сенсорно-пізнавальний простір; ігрова діяльність; педагогічні технології