Філогенія та морфологія квітки родини драценових (Dracenaceae Saligb.) - Фіщук, О. С.; Fishchuk, O. S (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті представлено результати вивчення морфології квітки родини Dracenaceae Saligb. Сучасна систематика однодольних у своєму розвитку пов’язана із прогресом у вивченні нектарників у квітці й із упровадженням молекулярних методів реконструкції в філогенії. Оскільки типологія синкарпних гінецеїв із септальними нектарниками вивчена недостатньо, то для кореляції порівняльно-морфологічних і молекулярних даних актуально провести порівняльно-морфологічне дослідження об’єкта з добре вивченою філогенією. Родина драценові – компактна група у складі двох родів, у яких добре вивчені моделі пагоноутворення. Підсумки виявили найбільш стабільні ознаки для цих родів, а також показали їхню всебічну різноманітність. The article presents the results of a study of flower morphology Dracenaceae Saligb. Family. Modern systematics monocots in its development is linked with progress in the study of nectaries in the flower and with the introduction of molecular methods in phylogeny reconstruction. As typology of syncarpous gynoecium with septal nectaries is poorly studied, that’s why we need to comparative the morphological correlation and molecular data relevant with morphological study of the object that have a well-studied phylogeny. Family Dracena is a compact group of two families, which are well studied model sproutformation. Results showed the most stable features for these families, but also showed their full diversity.
Flower Morphology and Phylogeny of Dracenaceae Saligb. Family
Роботу виконано на кафедрі лісового та садово- паркового господарства СНУ ім. Лесі Українк
Keywords: Dracenaceae; Dracaena; Sansevieria; морфологія квітки; септальні нектарники; філогенія; flower morphology; septal nectaries; phylogeny