Залучення колірного та звукового символізму для маніпуляції свідомістю - Дмитрук, Ольга Вікторівна; Dmytruk, O. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті проаналізовано мовні та позамовні засоби, які ґрунтуються на використанні знань зі сфери фоно¬семантики, кольоро- та звукосимволізму для маніпулятивного впливу на свідомість адресата в ситуації між-особистісного спілкування. Міжособистісна комунікація передбачає спонтанне спілкування, під час якого комуніканти обирають мовні засоби в момент говоріння залежно від конкретної комунікативної ситуації. Схарактеризовано такий різновид міжособистісної маніпуляції, як постановочна комунікація, тобто ситуація, коли один із комунікантів виступає свого роду режисером, плануючи свої комунікативні ходи заздалегідь з урахуванням реакції іншого учасника. При цьому маніпулятор розраховує викликати вигідну саме для нього реакцію. Докладно розглянуто, як саме маніпулятор ретельно розробляє багатоступеневий план, для успіш¬ної реалізації якого він залучає знання з психології, лінгвістики, психофізіології, нейропсихології, нейрофізіології. Обґрунтовано, що ефективність виконання маніпуляції свідомістю залежить від вибору відповідних вербальних та невербальних засобів у межах маніпулятивних стратегій і тактик. The article sees into linguistic and extra-linguistic means that involve the knowledge of sound semantics, colour and sound symbolism in order to manipulate the mind of the recipient in interpersonal communicative situations. Interpersonal communication involves spontaneous communication in which the communicants choose linguistic means at the moment of speaking, depending on the particular communicative situation. The article analyses a certain kind of interpersonal manipulation – staged communication, – i. e. a situation where one of the communicants acts as director, planning their commu¬nication moves in advance taking into account the reaction of the other party. In this situation the manipulator expects the addressee to react in the way that will be beneficial for the manipulator. The author gives detailed analysis of how an addresser carefully develops a multi-stage plan for the successful implementation of which they draw knowledge from psychology, linguistics, neuroscience, neuropsychology and neurophysiology. The author proves that the effectiveness of mind manipulation depends on the choice of appropriate verbal and nonverbal means within the manipulative strategies and tactics.
Colour and Sound Symbolism as the Means of Mind Manipulation
Keywords: маніпуляція свідомістю; mind manipulation; комунікативна ситуація; communicative situation; вербальні та невербальні засоби маніпуляції свідомістю; verbal and non-verbal means of mind manipulation