Мистецька шевченкіана: національний, європейський та світовий вимір - Бейдик, Олександр; Ільїна, Ольга; Beidyk, Oleksandr; Ilyina, Olga (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
Проаналізовано територіальне поширення мистецької (монументальної) шевченкіани у форматі України і світу за допомогою традиційних для історії та географії (картографічних) і нетрадиційних (психологічних) технологій. Розроблено таблиці Шульте, адаптовані до музейної (експозиційної) та монументальної шевчен- кіани, запропоновано картографічну модель її просторової диференціації. Застосування активних методів на- вчання, у т. ч. адаптованих до історичної та географічної проблематики таблиць Шульте, сприяє концентрації, розвитку, тренуванню уваги та мислення і виступає чинником об’єктивного сприйняття природних, суспільно- географічних, політико-економічних явищ та процесів. Put into practice the analysis of the territorial distribution of art (monumental) Shevchenkiana in format of Ukraine and world via traditional for history and geography (mapping) and nontraditional (psychological) technology. Designed Schulte Tables adapted to the museum (expositional) and monumental Shevchenkiana’s, proposed a cartographic model of its spatial differentiation. Applying active methods of education, including adapted to the historical and geographical problems of the Schulte Tables, promote concentration, development, training attention and thinking and appear as a factor of objective perception of natural, socio-geographical, political and economic phenomena and processes.
Art Shevchenkiana: National, European and World Survey
Keywords: Т. Г. Шевченко; монументальна шевченкіана; таблиці Шульте; територіальне поширення; просторова диференціація; пам’ятки монументального мистецтва; Україна; T. H. Shevchenko; monumental Shevchenkiana; Schulte Tables; territorial distribution; spatial differentiation; attractions of monumental art; Ukraine