Роль цифрового етикету у сучасному бізнес-середовищі - Гриневич, Анна Юріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Роль цифрового етикету в сучасному бізнес-середовищі є важливою у зв’язку із постійним зростанням онлайн-комунікацій, які стали невід’ємною частиною професійної діяльності. Сучасний бізнес дедалі більше орієнтується на віртуальні платформи для взаємодії з клієнтами, партнерами та співробітниками. У цьому вимірі цифровий етикет допомагає налагодити коректну, ефективну та етичну комунікацію, що сприяє покращенню робочих відносин і підвищенню продуктивності. Порушення етикету може призвести до непорозумінь, зниження рівня довіри і навіть до негативних наслідків для репутації компанії. З розвитком нових технологій, зокрема, штучного інтелекту і віртуальних платформ для онлайн-зустрічей, правила цифрового етикету стають ще більш важливими для збереження професіоналізму у бізнес-спілкуванні. Зокрема, зростає потреба в чітких і зрозумілих комунікаційних нормах щодо електронних листів, повідомлень у чатах та відеоконференцій. Усі ці платформи вимагають врахування особливостей взаємодії в цифровому середовищі, де важливими є не лише зміст повідомлення, а й манера його подачі, коректність мови та час, коли інформація надсилається. Актуальність дослідження цієї теми зумовлена необхідністю адаптації бізнес-процесів до нових реалій цифрового середовища. Відсутність чітко встановлених норм і правил може призвести до виникнення комунікаційних проблем, зокрема через неуважність до культурних відмінностей або ігнорування правил безпеки та конфіденційності. Водночас формування грамотних практик цифрового етикету дозволяє бізнесу ефективно взаємодіяти на міжнародному рівні та підвищувати свою конкурентоспроможність і довіру з боку клієнтів.
Keywords: цифоровий етикет; бізнес-середовище; бізнес-процеси; бізнес; цифрова культура; ділова комунікація