Розвиток грунтових шляхів на Волині наприкінці XVIII – у 70-х роках ХІХ ст. - Денисюк, Василь Іванович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
У статті проаналізовано розвиток грунтових доріг Волинської губернії наприкінці XVIII - 70-х років ХІХ ст. Визначено головні фактори розвитку доріг, закономірності та особливості їх розвитку, вимоги до побудови та ремонту доріг, їх вплив на подорожі того часу різних соціальних груп, а також якісні характеристики доріг у різні пори року. Стаття містить 4 карт-схем дорожньої системи Волинської губернії за картами 1809, 1820, 1832, 1867 рр.
Keywords: грунтова дорога; поштова дорога; комунікація; шосе; Волинська губернія; кінець XVIII ст.; ХІХ ст.