Сім’я та кар’єра в оцінках українського студентства: постмодернізація ціннісного поля (на прикладі м. Харкова) - Дейнеко, Олександра; Deineko, Aleksandra; Дейнеко, Александра; Борисов, Роман; Borysov, Roman; Борисов, Роман (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті проаналізовано ціннісні орієнтації сучасного українського студентства, зокрема особливостей погляду студентської молоді на сім’ю та кар’єру. Спираючись на результати емпіричного дослідження, вивчаємо особливості цінностей сім’ї й погляду на сімейні практики харківського студентства як представників сучасного українського мегаполісу, порівнюючи ці дані з показниками за всім масивом. До особливостей ціннісного поля харківського студентства дослідники віднесли лібералізацію, індивідуалізацію, а також підвищений рівень соціальної суб’єктності як ціннісно-практичний феномен. Відзначено необхідність відходу від ціннісної опозиції «кар’єра та сім’я», оскільки в оцінках українського студентства це представлено скоріше як два нероздільні складники успішної самореалізації особистості, ніж як взаємовиключні траєкторії життєвого шляху. Підсумовано, що для сучасного українського студентства притаманне тяжіння до егалітарної (сучасної) моделі сім’ї, котре характеризується розмитістю розподілу сімейних ролей та постмодернізацією сімейних цінностей студентської молоді, що полягає в сприйнятті сім’ї молоддю не лише як середовища для народження дітей, але і як сфери самореалізації особистості та покращення її якості життя. The article is dedicated to studying the value orientations of contemporary Ukrainian studentship, in particular, the student youths’ views on family and career. Basing on the results of empirical data, the authors provide comparative research strategy due to analyzing peculiarities of family values and family practices assessments of Kharkiv students as representatives of contemporary Ukrainian metropolis and the whole empirical array data. It is necessary to highlight that the aspiration to the egalitarian (contemporary) model of the family, characterized by a blurry of family roles division and postmodernization students’ family values are typical for contemporary Ukrainian studentship. The value postmodernization demonstrates students’ perception of the family not only as a social surrounding for childbirth, but also as a sphere of self-realization and improvement of the life quality level. Among peculiarities of Kharkiv studentship’ value field the authors discern liberalization, individualization, as well as the increased level of social subjectiveness as a value-practical phenomenon. The research indicates a greater commitment of metropolis studentship to the value orientations, which on the value axis of «traditional-postmodern» are closer to the latter. The authors propose to analyze the value axis «family and career» as two inseparable components of successful self-realization of the individual than as mutually exclusive trajectories of the life path.
Family and Career in the Assessments of Ukrainian Studentship: the Postmodernization of Value Field (on Case of Kharkiv)
Keywords: українське студентство; мегаполіс; ціннісні орієнтації; сім’я; кар’єра; постмодернізація; Ukrainian studentship; megalopolis; value orientations; family; career; postmodernization