Автобіографічний синерген Василя Барки. - Музика, Тетяна Євгенівна; Muzyka, Tetiana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті здійснено синтетичне дослідження творчої постаті видатного діаспорного письменника Василя Барки: на рівнях біографізму, художньої свідомості, психології творчості, світогляду, заґрунтованого на екзистенційно-релігійних позиціях. Розкрито роль життєвих колізій у формуванні творчого мислення, простежено особливості реалізації парадигми «творчість як досвід». Простежено витоки релігійності автора як домінанти його світогляду, акцентовано на християнських та філософських підвалинах творчого мислення митця. Висвітлено специфіку психології творчості Василя Барки. Окреслено особливості реалізації визначальних особливостей автобіографічного синергену митця (біографічного складника світоглядної позиції, творчого акту, антропоцентризму та ін.) у його прозових текстах. Акцентовано увагу на поняттях «досвід», «межові ситуації», «естетичний потенціал», «духовність», «екзистенційна самотність» як ключових у тракту-ванні авторських інтенцій, оприявнених у його творах.In this article the synthetic research of creative figures of famous diaspora’s writer Vasyl Barka is provided. Research based on the biographical aspects, aspects of artistic consciousness, artistic psychology, philosophy, grounded in existential and religious positions. The role of life conflicts in forming creative thinking, the peculiarities of the paradigm of «creativity as experience» were described. The sources of author’s religion as dominants of his ideology were traced, Christian and philosophical foundations of creative thinking of artist were accented. The specific of Vasyl Barka’s artistic psychology were described. Outlined the peculiarities of the defining characteristics of artist’s autobiographical synergen (biographical component, ideological positions, creative act) in his prose texts. The attention was focused on the concepts of «experience», «boundary situation», «аesthetic potential», «spirituality», «existential loneliness» as the key to understanding the author’s intentions, realized in his works.
Autobiographical Synerhen of Vasyl Barka
Keywords: автобіографічний синерген; біографізм; автор; текст; творчість; Василь Барка; autobiographical synergen; biographical aspects of creativity; text; art; Vasyl Barka