Відбір на факультет фізичного виховання – першооснова якісної підготовки вчителя фізичної культури - Огнистий, Андрій; Ohnistyi, Andriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Підготовка вчителя фізичної культури, передусім, залежить від якісного відбору абітурієнтів до навчання на факультеті фізичного виховання. Аналіз підготовленості старшокласників, які вступають у вищі навчальні заклади за напрямом «Фізичне виховання, спорт та здоровʼя» людини, дасть змогу вносити оперативні зміни в програми відбору й тим самим значно покращить процес підготовки фахівців. Завдання дослідження: 1) вивчити стан відбору старшокласників до навчання на факультеті фізичного виховання в практиці вступних випробувань; 2) розробити методичні рекомендації щодо організації та проведення вступу на факультеті фізичного виховання. Аналіз результатів вступних випробувань виявив, що у 2012 р. абітурієнти, які вступали на факультет фізичного виховання Тернопільського національного педагогічного університету, показали високі результати. Це спричинено високою конкурсною ситуацією. Для покращення процесу відбору абітурієнтів потрібно ширше інформувати майбутніх вступників через засоби інформаційних технологій та друковану продукцію. Слід рекомендувати профільному міністерству розглянути можливість про нарахування додаткових балів спортсменам високої кваліфікації та призерам змагань, а вищим навчальним закладам узгодити нормативи з останніми вимогами спортивної класифікації. Вимоги до розрядних нормативів у більшості видів спорту змінюються кожні чотири роки. Preparation of a physical education teacher first of all depends on quality selection of university entrants for studying at a physical education departments. The analysis of preparedness of senior schoolchildren that enter higher educational establishments in field of physical education, sport, human health will help to implement changes in selection programs and improve the process of specialists preparation. Tasks of the research: 1. To study a condition of selection of senior schoolchildren for studying at a physical education department in the practice of entrance exams. 2. To develop methodological recommendation concerning organization and conducting of entrance exams at a physical education department. The analysis of entrance exams results has shown that in the year 2012 university extrants of Physical Education Department of Ternopil National Pedagogical University showed high results. This was explained by high competitive situation. With the purpose of improvement of selection process of university entrants it is needed to better inform university entrants by means of media. It is recommended to the profile Ministery to calculate additional scores to sportsmen of high qualification and prize winners of competitions. Higher educational establishments need to correspond qualifying standards with the last requirements of sports qualification. Requirements to category qualifying standards in most of kinds of sport change every four years.
Selection for a Physical Education Department as a Fundamental Principle of Quality Preparation of a Physical Culture Teacher
Keywords: фізичне виховання; спорт; здоров’я людини; абітурієнт; вступні випробування; учитель фізичної культури; physical education; sport; human health; university entrant; entrance exams; physical education teacher