Геоекологічне обґрунтування стійкого екологічно безпечного розвитку Нововолинської ТГ - Карпук, Артур Віталійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню важливого на місцевому рівніпитання екологічного стану Нововолинської міської територіальної громади, її екологічної безпеки та перспектив екологічно безпечного стійкого розвитку. В роботі проаналізовано імплементація Цілей сталого розвитку в Україні,комплексний план просторового розвитку як інструмент стійкого екологічно безпечного розвитку територіальної громади,запропонована методика дослідження стійкого екологічно безпечного розвитку громади. Розглянутофізико-географічнахарактеристика території,особливості сучасного стану використання природних ресурсів, природно-заповідну та екологічну мережу території.Досліджено сучасний рівень розвитку господарства, демографічні особливості і соціальну сферу,особливості розвитку комунального та водного господарства Нововолинськоїгромади. Проведена екологічна оцінка місцевих програм, проаналізовано найважливіші екологічні проблемигромади: забруднення атмосферного повітря стаціонарними та мобільними джерелами, незадовільний стан водних об’єктів, застаріле обладнання очисних споруд, забруднення підземних вод важкими металами, проблема териконів і супутнє хімічне та радіаційне забруднення, значні ризики геологічної нестабільності, особливо, поблизу колишніх шахт, проблема поводження з відходами, переповненість полігонутвердих побутових відходів. Запропоновано заходи стійкого екологічно безпечного розвитку Нововолинської міської територіальної громади.
Keywords: міська територіальна громада; екологічний стан міської територіальної громади; найважливіші екологічні проблеми громади; заходи стійкого екологічно безпечного розвитку