Екологічний аналіз впливу пестицидів Pesticol та Karate Gold на ґрунтову мікрофлору - Рабан, Ольга Юріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У рамках кваліфікаційної роботи проведено екологічний аналіз впливу пестицидів Pesticol і Karate Gold на ґрунтову мікрофлору. У дослідженні приділено увагу сучасним екологічним загрозам, пов'язаним із масовим використанням пестицидів, зокрема їх токсичності для мікробіома ґрунту, порушенню екологічного балансу ґрунтової екосистеми та впливу на здоров'я тварин і людей. Дослідження також включає аналіз змін у складі мікробіоти, її функціональної активності та взаємодії з іншими компонентами ґрунтової екосистеми, що дозволяє глибше зрозуміти механізми впливу пестицидів на ґрунтові біологічні процеси. Виконано теоретичний аналіз властивостей пестицидів, механізмів їх дії, а також огляд наукових публікацій про їх вплив на ґрунтові бактерії. Експериментальні дослідження проводилися на штамах Sphingomonas, Streptomyces, Bacillus і Micrococcus, відібраних із трьох ділянок: ботанічний заказник «Воротнів», біля автомагістралі Е85 та квітник поруч з гуртожитком №2 ВНУ. Проведено порівняльний аналіз дії пестицидів Pesticol (апельсинова олія, 6,0 %) та Karate Gold (лямбда-цигалотрин, 0,075 %), де перший виконує функції фунгіциду, інсектициду й акарициду, а другий використовується як інсектицид. Отримані результати показали різну чутливість бактерій до досліджуваних препаратів: найбільш стійкими виявилися Bacillus і Micrococcus, тоді як Sphingomonas і Streptomyces проявили підвищену чутливість, особливо до Pesticol. Незважаючи на природний склад, Pesticol виявився більш токсичним у рекомендованих концентраціях, що проявлялося у збільшенні зон інгібування росту.
Keywords: мікроорганізм; пестицид; мікрофлора; бактерія