Характеристика фізичного розвитку та стану здоров’я школярів 15–16 років, які займаються спортивним туризмом - Дем’янчук, Олена; Demyanchuk, Olena (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Мета роботи – визначити рівень фізичного розвитку та стан здоров’я школярів 15–16 років, які за- ймаються спортивним туризмом у позаурочний час. Методи та матеріали. Дослідження спрямовано на ви- значення фізичного розвитку та стану здоров’я школярів 15–16 років, які займаються спортивним туризмом у позаурочний час. У дослідженні взяли участь 45 школярів віком 15 років (31 хлопець і 14 дівчат) та 37 дітей віком 16 років (25 хлопців й 11 дівчат). У процесі досліджень ми визначали показники, які містили інформацію про фізичний розвиток та стан здоров’я дітей. За рівнем фізичного розвитку підлітки розподілилися неодна- ково, простежено відмінності розподілів і за віком, і за статтю. Так, серед хлопчиків 15 років максимальний відсоток (70,97 %) віднесено до середнього рівня, у той час як найбільші частки в дівчат у 35,71 % сконцент- ровано на нижчому за середній і середньому рівнях. При цьому серед хлопчиків жоден не характеризується низьким рівнем фізичного розвитку, а з-поміж дівчат таких виявлено 21,43 %. Крім того, частка хлопчиків із вищим від середнього рівнем фізичного розвитку перевищує частку дівчат з аналогічним рівнем 12,90 % проти 7,14 %. У 16-річному віці хлопчики характеризуються вищим за середній 52,0 % та середнім 44,0 % рівнями фізичного розвитку. А частки дівчат із середнім і нижчим від середнього рівнями розподілились однаково – по 50 % (n = 6). Рівень фізичного здоров’я підлітків засвідчив, що середній показник становив (3; 1; 4) бали в хлопчиків 15 років та (2; 0; 3) – у дівчат, де середні показники представлено у вигляді (Ме, 25 %, 75 %). У 16 років, порівняно з 15-річними, простежено несуттєве зростання показника: у хлопчиків – до (2; 2; 2) балів, а в дівчат – до (2; 1,5; 2).The objective of the work is to determine the level of physical development and health of students aged 15–16 who are engaged in sports tourism in extracurricular activities. Methods and Materials. The study was aimed at determining the physical development and health of schoolchildren aged 15–16 years old engaged in sports tourism in extracurricular activities. The study involved 45 schoolchildren aged 15 years old (31 boys and 14 girls) and 37 children aged 16 years old (25 boys and 11 girls). In the process of research, we identified indicators that carried information about the physical development and health of children. According to the level of physical development, adolescents were distributed differently, there are differences in distributions by age and gender. Thus, among boys aged 15 years old the maximum percentage is 70,97 %, referred to the average level, while the largest share of girls of 35,71 % is concentrated at below average and average levels. At the same time, none of the boys is characterized by a low level of physical development, and 21,43 % of such girls were found. In addition, the share of boys with a higher average level of physical development exceeds the share of girls with a similar level of 12,90 % vs. 7.14%. At the age of 16, boys are characterized by an average level of physical development above 52,0 % and an average of 44,0 %. And the shares of girls with average and lower average level were distributed equally – 50 % each (n = 6). The level of physical health of adolescents showed that the average index was (3; 1; 4) scores among boys aged 15 years old and (2; 0; 3) scores among girls, where the average scores are presented as (Me, 25 %, 75 %). At the age of 16 compared to 15-year-olds, there was an insignificant increase in the indicator: boys up to (2; 2; 2) points, and girls up to (2; 1.5; 2) points.
Characteristics of Physical Development and Health of Schoolchildren Aged 15–16 Engaged in Sports Tourism
Keywords: фізичний розвиток; індекси фізичного розвитку; стан здоров’я; школярі; працездатність; адаптаційний потенціал; physical development; indices of physical development; state of health; schoolchildren; ability to work; adaptive potential