Управління логістичними процесами в Україні за умов кризових явищ - Самойленко, Богдан; Мельник, Олександр (My University, 2024)
Вступ. Логістика є різновидом комерційного виду поставки товарів та послуг і є надзвичайно важливою стратегією бізнесу за умов сучасного ринкового способу існування цивілізованої системи. Рух товарів та послуг є локомотивом споживацького задоволення, запорукою реалізації бізнес-ідей, високого рівня зайнятості та макроекономічних ефектів національного відтворення. Разом з тим, з урахуванням непередбачених обставин, сьогодні дуже сильно страждає цей сегмент з огляду на війну та неблагоприємність розвитку підприємницького середовища. Тому управління логістичними процесами саме за умов кризових явищ є важливим полем дослідження та потребує уточнення, осмислення, узагальнення системності принципів, форм та методів управління з боку ринку та держави. Мета. Мета статті полягає у всебічному дослідженні підходів та рішень в частині управління логістичними процесами в державі в умовах кризових явищ. Матеріали та методи. Криза незалежно від її походження та причин виникнення на разі не дозволяє спрогнозувати розвиток логістичних процесів саме через закономірності ринкового способу господарювання. Зокрема, що стосується технологічної складової, слід розуміти її швидку динаміку та інтеграційну залежність відносно стандартів Європейського Союзу. Саме військова криза в нашій країні загальмувала повноцінне функціонування логістичних процесів. Цей вид діяльності чи не найбільше постраждав від наслідків війни: втрата та пошкодження товарів, обмеження логістичних шляхів внаслідок руйнації або ж окупації, відсутність якісної транспортної інфраструктури, втрата інвестиційних партнерів, тощо. Результати. Варто розглядати державне управління логістичною системою України як структурну взаємодію окремих напрямів реалізації. Основними з них є: інтеграція логістичних мереж до системи Європейського Союзу; закономірності процесів на регіональних логістичних ринках; посилення ролі та дієвості інституцій безпеки логістичної інфраструктури; посилення ролі та дієвості інституцій безпеки логістичної інфраструктури; посилення ролі технологічної, інформаційної, складської, антикризової, цінової, моніторингової діяльності підприємств за умов глобалізації. Перспективи. Післявоєнне відновлення логістичних процесів є можливим за умов координування та узгодження дій держави та ринку що стосується: трансформування системи складування товарів у різних безпечних місцях регіонів країни; дієвій антикризовій політиці кожного логістичного підприємства; прокладання та забезпечення найбільш економічно-виправданих, безпечних та наближених до інших маршрутів країн ЄС; систематичний моніторинг над дотриманням контролю логістичної сфери у частині забезпечення безпечних умов та мінімального екодеструктивного впливу на середовище; стимулювання міжнародних інвестиційних програм у логістичну сферу України; регулювання тарифоутворення, конкурентоспроможних відносин між суб’єктами на даному ринку за умов безпекового середовища; запровадження в сучасних логістичних процесах різних видів маркетингових досліджень; системність та комплексність у формуванні сучасних форм ресурсного забезпечення; урахування регіонального підходу функціонування.
Keywords: логістичне управління; логістика; логістичний процес; логістика в Україні; логістична криза; 332