Дослідження динаміки росту соснових культур, створених саджанцями з різними типами кореневої системи у філії «Володимир-Волинське лісомисливське господарство» - Процик, Олександр Євгенович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Для забезпечення потреб різних галузей народного господарства України у лісовій сировині перед державним лісовим господарством постає завдання створення та вирощування високопродуктивних і біологічно стійких лісових насаджень. У першому розділі подано відомості про морфобіологічні особливості та господарське значення сосни, розглянуто процес лісонасіннєвої справи та особливості вирощування садивного матеріалу. Другий розділ присвячено характеристиці філії «Володимир-Волинське лісомисливське господарство», опису природно-кліматичних умов досліджуваної території, а також методології та умов проведення досліджень. У третьому розділі проаналізовано біометричні показники росту культур сосни звичайної, створених із використанням садивного матеріалу як із закритою, так і з відкритою кореневими системами, у перші чотири роки їх розвитку. Встановлено, що методи вирощування садивного матеріалу мають найбільший вплив на ріст культур у початкові роки, тоді як надалі визначальними стають екологічні чинники. Вищі показники ширини крони 3-річних і 4-річних культур, закладених садивним матеріалом із закритою кореневою системою, у порівнянні з культурами із відкритою кореневою системою, вказують про можливість пришвидшення процесу змикання насаджень за такого способу вирощування. Четвертий розділ містить результати порівняльної економічної оцінки виробництва саджанців сосни. У п’ятому розділі розглянуто питання стану охорони праці на підприємстві. Загальні висновки за результатами досліджень наведено у завершальній частині роботи перед списком використаних джерел (51 найменувань). Випускна кваліфікаційна робота обсягом 52 сторінки містить таблиці та ілюстративний матеріал.
Keywords: сосна звичайна; лісові культури; садивний матеріал із закритою кореневою системою; біометричні показники росту; ширина крони