Зелена інфраструктура як інструмент екологічної оптимізації довкілля міст - Фесюк, Василь Олександрович; Мороз, Ірина Анатоліївна; Білецький, Юрій Валентинович; Унгер, Ян Васильович (Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, 2025)
В умовах стрімкої урбанізації та зростаючого антропогенного навантаження на міське середовище, зелена інфраструктура стає ключовим інструментом для досягнення екологічної стійкості та покращення якості життя міського населення. Цей підхід передбачає створення взаємопов'язаної мережі природних та напівприродних територій, які забезпечують широкий спектр екосистемних послуг, сприяють збалансованому розвитку міських територій Зелена інфраструктура включає багато компонентів: міські парки, сквери, алеї, зелені дахи та стіни, дощові сади, біодренажні канави тощо. Вони формують єдину мережу в межах міста. Кожен з цих компонентів виконує важливі екологічні функції, зокрема: регулювання мікроклімату, зменшення ефекту міського теплового острова, очищення повітря від забруднювачів, поглинання вуглекислого газу, збереження біорізноманіття та водного балансу територій.
Keywords: зелена інфраструктура; екологічна оптимізація; довкілля міст; 502/504:712-048.34