Леся Українка та Ґерхарт Гауптман: впливи і традиція - Колошук, Надія Георгіївна; Koloshuk, Nadiia H. (Волинський національний університет ім. Лесі Українки, 2009)
У статті йдеться про творчі зв’язки Лесі Українки з Ґергартом Гауптманом, що виявляються у її драматургії, літературно-критичних статтях та епістолярії; а також про ставлення письменниці до натуралістської «нової драми», основоположником якої можна вважати, поруч із Ю. А. Стріндберґом, Г. Ібсеном, і Ґ. Гауптмана. Генетично-контактні зв’язки «Лісової пісні» виявляємо не лише з феєрією «Затоплений дзвін», а й із «Вознесіння Ганнеле» Гауптмана.The article deals with the artistic relations between Lesya Ukrainka and Gerhart Hauptmann, which are revealed in her dramatic art, literary critical articles and epistolary; and with the writer’s attitude to the naturalistic “new drama”, the founder of which Gerhart Hautptmann can also be considered as Yu. A. Strinberg and H. Ibsen. The article reveals genetically contact ties of “Lisova Pisnya” not only with the Hauptmann’s fairy play “The Sunken Bell” but with “The Assumption of Hannele”. В статье идёт речь о творческих связях Леси Украинки с Герхартом Гауптманом, выявляющихся в её драматургии, литературно-критических статьях и эпистолярии; а также об отношении писательницы к натуралистической «новой драме», основоположником которой можно считать, наряду с Ю. А. Стриндбергом, Г. Ибсеном, и Г. Гауптмана. Генетически-контактные связи «Лесной песни» выявляем не только с феерией «Потонувший колокол», но и с «Вознесение Ганнеле» Гауптмана.
Lesya Ukrainka and Gerhart Hauptmann: the influence and tradition
Леся Украинка и Герхарт Гауптман: влияния и традиция
Keywords: Леся Українка; Ґергарт Гауптман; нова європейська драма; соціальна драма; натуралізм; символізм; реалізм; тип конфлікту; психологізація літератури; Lesya Ukrainka; Gerhart Hauptmann; new European drama; social drama; naturalism; symbolism; realism; the type of conflict; psychologization of literature