Мистецька оригінальність і художньо-смислова багатогранність дивовижних звірів Марії Приймаченко як унікальне явище українського живопису та світового мистецтва - Берлач, Олександр Павлович; Лесик-Бондарук, Оксана Олександрівна (Видавничий Дім"Гельветика", 2021)
Сучасний вектор розвитку наукової діяльності в галузі українського образотворчого мистецтва вимагає глибокого вивчення унікальної мистецької спадщини українських художників, які удостоєні високих звань в царині світового мистецтва. Марія Приймаченко є однією із таких персоналій. Її творчий доробок залишений нащадкам привертає увагу мистецтвознавців, етнографів, художників тощо. Творчість Марії Приймаченко − феномен дивовижного сплаву конкретного мислення, інтуїції, фантазії і підсвідомого. Сюжетні твори майстрині мають виразну спільність з народними картинками, тоді як фантастичні звірі є цілковито витвором її уяви. Метою статті є аналіз мистецької оригінальності та художньо-смислової багатогранності дивовижних звірів на картинах Марії Приймаченко. Реалізація поставленої мети передбачає вирішення наступних завдань: 1) проаналізувати картини «звіриної серії» Марії Приймаченко в аспекті технічних особливостей зображення та кольорової гами; 2) виявити в чому полягає самобутність творчого методу майстрині, 3) дослідити типологію картин Марії Приймаченко. У статті наукова новизна зумовлена наступними положеннями, а саме: −визначено, що фантастичні звірі, зображені на полотнах Марії Приймаченко, є найціннішою і найоригі- нальнішою частиною її спадщини; −доведено, що творчість Марії Приймаченко є результатом поєднання реальності і фантастики, уяви і народно-жанрових джерел, елементів стародавнього мистецтва, міфів і казок; −виявлено, що фантастичні звірі на картинах художниці наділені людськими рисами та уособлюють людські думки і почуття; −зазначено, що важливе значення у створенні оригінального стилю М.Приймаченко відіграли крупні форми, подані у так званому «абстрактному просторі», тобто немов відірвані від землі, інтенсивність кольорового вираження, контраст кольорів та щедре використання орнаментики. Як висновок, проаналізовані звірині персонажі М.Приймаченко відзначені безупинним симбіозом і перетвореннями, змішаннями і перекомбінуваннями. Геніальна художниця створила власний мистецький стиль українського «наївного мистецтва», в межах якого нескінченні варіанти декоративних, орнаментальних, жанрових і пейзажних композицій з квітами, птахами та звірами.
Метою статті є виявити і довести мистецьку оригінальність та художньо-смислову багатогранність картин Марії Приймаченко, присвячених звіриній тематиці, в контексті усієї творчості майстрині
Keywords: Марія Приймаченко; дивовижні звір; мистецький стиль; наївне мистецтво; Maria Pryimachenko; amazing beast; artistic style; naive art; 7.03.75. 04. 75.011. 2