Оцінка показників фізичного розвитку дітей 6–7-річного віку, які займаються плаванням - Пілярська, Іванна; Pilarska, Ivanna (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
У статті визначено рівень фізичного розвитку за фізіометричними та соматоскопічними показниками дітей 6–7 років, які займаються плаванням. Вік 6–7 років уважається найбільш сприятливим для початку освоєння програми плавання. Під час занять рекомендувалося виконання загальнорозвивальних вправ у воді, поступове збільшення спеціальних тренувальних вправ для згиначів і розгиначів тулуба та верхніх кінцівок. Динамічні дихальні вправи бути прості за будовою, виконувалися вільно, без зусиль. Спеціальні вправи вико- нувались у воді й уключали окремі елементи плавальних рухів різними стилями. Під час занять із плавання необхідними є індивідуальний та системний підхід, послідовність підвищення навантаження й регулярність занять. Виявлено підвищення рівня фізичного розвитку дітей за фізіометричними та стоматоскопічними показниками. In the article, the level of physical development by physiometrical and somatoscopical indexes of children 6-7 years, which are engaged in swimming is studied. Age of 6–7 years is considered most favorable for the beginning of mastering of the program of swimming. During employments the implementation of basic exercises in water was recommended, gradual increase of the special trainings exercises for flexors and extensors of the trunk and upper extremities. Dynamic respiratory exercises were simple and were performed freely, without efforts. The special exercises were performed in water and included the separate elements of different styles of swimming motions. During employments it is necessary to use individual and system approach, to increase the loading and regularity of employments coherently. The increase of level of physical development of children by physiometrical and somatoscopical indexes was found out.
Evaluation Indexes of Physical Development of Children of 6–7-years Age, which are Engaged in Swimming
Keywords: життєва ємність легень; плавання; сила кисті; стоматоскопічні показники; фізичний розвиток; фізичні вправи у воді; фізіометричні показники; vital capacity of lights; swimming; force of brush; somatoscopical indexes; physical development; physical exercises in water; physiometrical i indexes