Перекладацькі S- і T-універсалії: психолінгвістична перспектива - Засєкін, Сергій Васильович; Zasіekin, S. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Стаття висвітлює психолінгвістичний підхід до розуміння перекладацьких S- і T-універсалій. Автор здійснює спробу продемонструвати їхню важливість та вплив на діяльність перекладача. Особливу увагу приділено S-універсаліям, позаяк вивчаючи їх, дослідник має у своєму розпорядженні на основі міжмовних (не)збігів доступ до безпосередніх ментальних операцій перекладача, а також можливість пояснення тих чи тих тенденцій, тобто процедурних аспектів перекладу. Серед провідних S-універсалій слід назвати спрощення на синтаксичному та лексичному рівнях, тенденцію до вживання частотніших слів у цільовому тексті; зменшення або уникнення повторів; уникнення вживання етноспецифічних одиниць у перекладі, стандартизацію, кон-вергенцію. До T-універсалій належать спрощення, конвенціоналізація, нетипові лексичні патерни, недостатня представленість властивих мові-рецептору одиниць. The paper outlines a psycholinguistic avenue to understanding S- and T- translation universals. The author attempts to show their importance and how they affect translator’s activity. A special focus is on S-universals, since their study gives a direct access to translator’s metal operations. Explication, simplification on the lexical and syntactic levels, the use of more frequent lexis in the target texts, lack of repetitions, avoidance of culture-bound terms, standardizing, and convergence belong to a group of the main S-universals. Among the most typical Т-universals are simplification, conventionalization, non-typical lexical patterning for the target language, and lack of typical for the target language linguistic units.
S- and T-Translation Universals: a Psycholinguistic Perspective
Keywords: translation; лінгвістика Linguistics; лінгвістика; Linguistics; психолінгвістика; Psycholinguistics