Ліричний цикл як когнітивне жанрове утворення (на матеріалі поезії Лесі Українки) - Левчук, Юлія Олександрівна; Levchuk, Yuliia O. (Тернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка, 2014)
У статті порушується проблема жанрового визначення ліричного циклу. Розглянуто особливості жанрової моделі циклу з погляду когнітивістики на прикладі творчості Лесі Українки (цикли «Сім струн»). Концептуальною основою дослідження стало поняття жанрового патерна як протилежне канонічному жанру. Простежено основні трансформаційні явища у жанровій структурі ліричного циклу. Автор на прикладі циклу «Сім струн» робить спробу змоделювати процес боротьби раціонального та емоційного начала. Саме це протистояння є основою для сюжетності лірики і таким чином дозволяє балансувати метажанру ліричного циклу між літературними родами. Цикл насичений драматичними вкрапленнями, містить у собі конкретні жанри, але водночас цілісно може вважатися одним жанром, який утворився в результаті активної мисленнєвої діяльності автора у царині національно-визвольних та інтимно-філософських ідей.

The paper touches the problem of genre definition lyrical cycle. Considered the features of the genre model of cycle in terms of cognitive science on the material of Lesya Ukrainka’s creativity (cycles «Seven String»). The conceptual basis of the study is the notion of genre pattern opposite to canonical genre. Investigates major transformation phenomena in the structure of each genre cycles. By the example of the series «Seven String» attempts to simulate the process of fighting the rational and emotional beginning. It is this conflict is the basis for plot poetry, allowing you to balance overgenre lyrical cycle between literary families. Cycle intense dramatic splashes, contains a specific genre, while integral can be considered one genre. What appeared as a result of active mental activity author in the field of national liberation and intimate philosophical ideas.
The Lyrical Cycle as a Cognitive Genre Formation (Based on the Poetry of Lesya Ukrainka)
Keywords: ліричний цикл; lyrical cycle; жанр; genre; когнітивна жанрологія; cognitive genre theory; жанровий патерн; genre pattern; жанрова трансформація; genre transformation