Стильові маски “Царя Едіпа” І. Стравінського як один із прийомів драматургії театру показу - Коменда, Ольга Іванівна (ВДУ імені Лесі Українки, 2007)
"Цар Едіп" І. Стравінського - яскраве втілення естетичних засад і драматургічних принципів епічного театру показу. Головний прийом музичного театру показу І. Стравінського (інтерполяція засад у сферу музичного театру) - стильова маска (існує у двох варіантах: одинарна/проста, подвійна/маска-мікст. "Цар Едіп" І. Стравінського засвідчив поворот композитора від романської музики ("Пульчинелла", "Поцілунок феї", "Персефона") до німецької. Підтвердивши тісний зв"язок композитора з німецькою традицією, цей твір продемонстрував собою ознаки "відростку від стебла". Вони - в іронії, брехтівському очуженні, перекладеному на музичну мову І. Стравінським.
Keywords: стильові маски; драматургія; театр показу; ефект іронії