Формування рухових якостей старшокласників у процесі занять східними єдиноборствами - Коцан, Ігор Ярославович; Гайволя, Руслан Юрійович; Kotsan, Igor; Hayvolya, Ruslan (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Розроблено програму формування рухових якостей у процесі занять східними єдиноборствами й упроваджено в процес позакласної роботи з фізичного виховання юнаків 15–17 років. Практичні заняття включали розвиток спритності, сили та силової витривалості, витривалості, гнучкості. У дослідженнях брали участь 49 учнів загальноосвітніх шкіл м. Луцька. Після впровадження авторської програми визначено показники рухових якостей юнаків 15–17 років за результатами виконання рухових тестів, передбачених шкільною програмою. Результати дослідження підтвердили, що у всіх учасників основної групи простежено статистично значущі зрушення в розвитку їхніх рухових якостей (p<0,05), що підтверджує позитивний вплив занять східними єдиноборствами на розвиток рухових якостей юнаків 15–17 років. The author has developed a program of formation of motor qualities in the process of training of martial arts. The program was implemented in the process of extracurricular activities on the physical education of young men of 15–17 years. Practical lessons include: the development of endurance, agility, strength, flexibility. The study involved 49 students of secondary schools in the city Lutsk. After the introduction the author of the program were identified indicators of motor qualities of young men of 15–17 years on the results of motor tests prescribed curriculum. The study confirmed that all members of the main group showed statistically significant improvements in the development of motor qualities (p <0,05), which confirms the positive influence of training in martial arts for the development of motor qualities of young men 15–17 years.
Formation of Motive Qualities of Senior Pupils in the Process of Training in Martial Arts
Keywords: юнаки; рухові якості; східні єдиноборства; boys; motor quality; martial arts