Умисне вбивство, вчинене у стані сильного душевного хвилювання: правозастосовний аспект - Старко, Оксана Леонтіївна (My University, 2025)
У статті на підставі аналізу 70 обвинувальних вироків, ухвалених судами першої інстанції за ст. 116 Кримінального кодексу України за період з 2010 по 2024 рік, з’ясовано кримінально-правові, кримінологічні, віктимологічні особливості умисних вбивств, вчинених у стані сильного душевного хвилювання. Зокрема, узагальнено дані, що стосуються 70 засуджених та 70 потерпілих. Встановлено типові дії, способи, знаряддя, місце вчинення злочину, мотиви, особливості взаємозв’язку між жертвою та злочинцем, зроблено висновки про основні причини та умови цього виду злочинності. Вивчення вироків дало змогу прослідкувати тенденції у призначенні покарання та застосуванні інституту звільнення від покарання. У результаті аналізу з’ясовано, що у відносинах «винний-потерпілий», попередньо мало місце повторне вчинення домашнього насильства, де винна особа була жертвою, а потерпілий кривдником. Стан сильного душевного хвилювання був зумовлений систематичним фізичним насильством з боку потерпілого, а домінуючим мотивом вбивства було бажання припинити фізичне насильство з боку потерпілого. Зроблено висновок, що ключовим елементом у системі заходів запобігання цим злочинам є своєчасне застосування запобіжних заходів щодо проявів домашнього насильства.
Keywords: умисне вбивство; стан сильного душевного хвилювання; судова практика; вироки; потерпілий; винна особа; 343.6 (477)