Лінгвістична експертиза текстів інтернет-новин у часи російсько-української війни - Максимчук, Златослава Григорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню специфіки лінгвістичної експертизи текстів інтернет-новин в умовах сучасної інформаційної війни. Мета дослідження – вивчення особливостей лінгвістичної експертизи текстів інтернет-новин із маніпулятивними настановами під час російсько-української війни. Завдання роботи охоплюють аналіз законодавчої бази України щодо медіаполітики, огляд наукових праць у сфері лінгвістичної експертизи, уточнення термінології, дослідження мовних засобів у текстах воєнної тематики та розгляд специфіки текстів із фейковими новинами. Методи дослідження – контент-аналіз, дискурсивний, психолінгвістичний і порівняльний аналізи, які дають змогу оцінювати текст із точки зору мовної коректності та його комунікативної мети. Основні результати роботи:1) встановлено, що лінгвістична експертиза сприяє виявленню маніпулятивних елементів і фейкових новин, які мають значний вплив на суспільні настрої; 2) проаналізовано специфіку медіатекстів, що поєднують вербальні і невербальні засоби, створюючи багатошаровий комунікативний ефект; 3) виокремлено лексико-тематичні групи та мовно-виражальні засоби, що формують образи захисників і ворогів у контексті війни; 4) досліджено мовностилістичні особливості фейкових новин та розроблено підходи до їх ідентифікації.Практичне значення роботи полягає в тому, що результати дослідження можуть бути використані для покращення інформаційної безпеки, розробки методик протидії дезінформації та підтримки національної ідентичності.
Keywords: лінгвістична експертиза; інтернет-новини; інформаційна безпека; фейкові новини; маніпуляція; українська мова; інформаційна війна