Основні функції оздоровчо-рекреаційної діяльності в санаторно-курортних комплексах для осіб похилого віку - Альошина, Алла; Бичук, Олександр; Дудка, Антон; Alоshуna, Alla; Bychuk, Oleksandr; Dudka, Anton (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Відомо, що зі старінням організму відбувається спад функціонування систем організму, знижується опірність організму до впливу несприятливих факторів, підвищується частота захворювань та все частіше фіксується коморбідність в осіб похилого віку. Поряд із проблемами соматичного здоров’я гостро постають і проблеми психосоціального характеру. Для їх розвʼязання актуальним є залучення до оздоровчо-рекреаційної діяльності. Яскравим прикладом навчання наповнювати режим дня руховою активністю для осіб похилого віку виступає санаторно-курортний комплекс. Тут реалізація оздоровчо-рекреаційних заходів є обов’язковою складовою частиною режиму дня. Мета дослідження – на основі теоретико-аналітичному аналізі визначити основні функції оздоровчо-рекреаційної діяльності в санаторно-курортному комплексі для осіб похилого віку. Для досягнення поставленої мети нами використано комплекс взаємопов’язаних та взаємодоповнюваних методів – аналіз літературних джерел, методи теоретичної інтерпретації (аналіз, синтез, індукція, дедукція, узагальнення). Під час нашого дослідження виокремлено три великих групи суспільних функцій оздоровчо-рекреаційної діяльності – медико-біологічну, соціально-культурну й економічну. Відзначимо, що чітких меж між ними немає, оскільки багато з потреб суспільства взаємопов’язані та взаємозумовлені. До групи медико-біологічних функцій рекреаційної діяльності віднесено основні функції – це лікування й оздоровлення. На основі медико-біологічних функцій сформовано деякі передумови організації оздоровчо-рекреаційної діяльності для осіб похилого віку. Також нами означено дві основні функції вільного часу, зокрема функцію відновлення сил людини (психофізіологічне відновлення), що поглинаються сферою праці, а також іншими повсякденними заняттями та функцією духовного (культурного, ідеологічного, естетичного) й фізичного розвитку. It is known that with the aging of the body, the functioning of the body’s systems decreases, the body’s resistance to adverse factors decreases, the frequency of diseases increases, and comorbidity is more and more often recorded in the elderly. Along with the problems of somatic health, problems of a psycho-social nature are also acute. To solve these problems, it is relevant to involve the elderly in health-improving and recreational activities. A vivid example of learning and imitation to fill the daily routine with motor activity of the elderly is the sanatorium-resort complex. In the sanatorium-resort complex, the implementation of health-improving and recreational activities is an obligatory component of the daily routine. The Objective of the Study is to determine the main functions of health-improving and recreational activities in a sanatorium-resort complex for the elderly on the basis of theoretical and analytical analysis. To achieve this goal, we used a complex of interconnecting and complementary methods: analysis of literary sources, methods of theoretical interpretation (analysis, synthesis, induction, deduction, generalization). During our research, we have identified three large groups of social functions of health-improving and recreational activities: biomedical, socio-cultural and economic. It should be noted that there are no clear boundaries between them, since many of the needs of society are interconnected and interdependent. The group of medico-biological functions of recreational activities includes the main functions - treatment and recovery. On the basis of medico-biological functions, some prerequisites for organizing health-improving and recreational activities for the elderly have been formed. Also, we have noted two main functions of free time, the function of restoring human strength (psychophysiological recovery) absorbed by the sphere of work and other daily activities and the function of spiritual (cultural, ideological, aesthetic) and physical development.
The Main Functions of Health-Improving and Recreational Activities in a Sanatorium-Resort Complex for the Elderly
Keywords: оздоровчо-рекреаційна діяльність; похилий вік; фактори; advanced age; health-improving and recreational activity; factors