Оцінка фінансової стійкості бізнесу та шляхи її підвищення - Кодня, Сергій Григорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Робота присвячена дослідженню наукових підходів до оцінки фінансової стійкості бізнесу та розробці практичних рекомендацій щодо шляхів її підвищення. Конкретизовано ключові елементи оцінювання фінансового стану підприємства, а також співвідношення ключових фінансових показників, які показують типи фінансової стійкості підприємства. Запропоновано застосування комплексного підходу до оцінювання фінансової стійкості підприємства, що дозволяє врахувати її багатофакторність та забезпечувати об’єктивну характеристику фінансово-господарської діяльності суб’єкта господарювання, а також перспектив його розвитку. Проаналізовано середовище функціонування підприємства та здійснено оцінку його позицій на ринку. Подана загальна характеристика підприємства та аналіз основних показників його функціонування, а також здійснено оцінку показників фінансової стійкості бізнесу. Сформовано систему управління фінансовою стійкістю підприємства та визначено ключові критерії ефективності її функціонування. Обгрунтовано стратегії забезпечення фінансової стійкості бізнесу та практичні шляхи їх реалізації. Запропоновано модель аналітичного забезпечення реалізації стратегії фінансової стійкості підприємства. В роботі удосконалено теоретико-методичний підхід до процесу управління фінансовою стійкістю суб’єкта бізнесу та аналітичного забезпечення його функціонування шляхом формування бізнес-моделі управління фінансовою стійкістю підприємства. Наукова новизна результатів дослідження полягає у формуванні системи управління фінансовою стійкістю підприємства на основі моделі формування стратегії забезпечення фінансової стійкості, яка являє собою сукупність інтегрованих циклічних процесів аналізу та управління фінансовою стійкістю бізнесу. Практичне значення отриманих результатів. Запропоновано модель визначення запасу фінансової стійкості бізнесу, імплементовану в систему моніторингу й управління фінансами підприємства, яка здатна створити належний рівень аналітичного забезпечення процесів управління фінансовою стійкістю. З урахуванням наявності значних загроз функціонування в умовах війни пропонується комплекс попереджувальних заходів з управління фінансовою стійкістю підприємства за умов підвищеного ризику.
Keywords: фінансова стійкість бізнесу; управління фінансовою стійкістю; показники фінансової стійкості; стратегія забезпечення фінансової стійкості; система управління фінансовою стійкістю бізнесу