Арттерапія як засіб корекції мовлення у дошкільників з тяжкими порушеннями мовлення - Корнієць, Вікторія Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі розкрито особливості використання арттерапії як однієї з найбільш популярних технік у логопедичній діяльності, спрямованої на корекцію тяжких мовленнєвих порушень дітей дошкільного віку. У роботі відзначається, що арттерапевтична діяльність поєднує в собі розвивальні, виховні і корекційні впливи, що дає широкі можливості для розв’язання різного роду педагогічних завдань. Обґрунтовано сутність понять «арттерапія», «ізотерапія», «кольоротерапія», «пісочна терапія», «казкотерапія», а також розкрито їхній педагогічний потенціал на прикладі різноманітних вправ та ігрових методів у корекції відхилень мовленнєвого розвитку дошкільників. Наголошено на важливості підбору творчих завдань з урахуванням особливостей мовленнєвого розвитку кожної дитини, аби будь-які дії дитини під час творчої роботи були цікавими та ефективними для неї і приносили очікувані результати.
Keywords: порушення мовлення; дошкільний вік