Зв'язок кристалічної структури з особливостями морфології топазу з камерних пегматитів Волині - Вовк, Олександр Павлович; Наумко, Ігор Михайлович; Vovk, Oleksandr P.; Naumko, Ihor M. (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2013)
Досліджено зв’язок морфології кристалів волинського топазу з внутрішньою структурою та умовами утворення. Наведено розрахунки ретикулярної густини за методом Доннея–Харкера, визначено РВС-вектори в кристалічній структурі та F, S, K-грані за П. Хартманом і В. Пердоком, з’ясовано морфологічну важливість простих форм, відповідно до симетрії грані за І. Шафрановським. Різні структурні підходи засвідчують морфологічну важливість граней {011}, {010}, {110}, {120}, {101}, {111}, {001}, {021}.

Connection of crystals morphology of Volyn topaz with its internal structure and mineral forming conditions has been investigated. The results of reticular density calculations by DannayHarker method, investigations of РВС-vectors and F, S, K-faces according to P. Hartman and W. Perdock, morphological importance of crystal faces in accordance with face symmetry after I. Shafranovskyi are described. Different structural methods specify the morphological importance of faces {011}, {010}, {110}, {120}, {101}, {111}, {001}, {021}.
The connection between crystal structure and morphology of topaz from Volyn chamber pegmatites
Keywords: топаз; кристалічна структура; ретикулярна густина; проста форма; грань; симетрія; умови мінералоутворення; Волинь; topaz; crystalline structure; reticular density; crystal face; face symmetry; mineral forming conditions; Volyn