Розробка складу і технології бальзаму для губ з олійним екстрактом чорнобривців прямостоячих - Савицька, Тетяна Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Виготовлення нових косметичних засобів є актуальним питанням на сьогоднішній день, оскільки попит на них швидко зростає. Губні помади і бальзами є важливими засобами для щоденного гігієнічного чи декоративного догляду для жінок. Губи потребують особливого догляду. На відміну від інших частин шкіри, губи не мають сальних або потових залоз, тому є недостатньо захищеними від впливу зовнішнього середовища (вітру, холоду, сухого повітря, сонця, УФ-випромінювання). Альтернативою косметиці промислового виготовлення можуть бути препарати індивідуального чи малосерійного виготовлення у виробничих аптеках чи косметичних кабінетах, оскільки вони володіють такими перевагами як використання природних олій та жирів, відсутність агресивних речовин і барвників, індивідуальний підхід до складу засобу в залежності від фізіологічного стану шкіри губ. Враховуючи потребу на натуральну та безпечну косметику, важливим є розробка складу і технології гігієнічного косметичного засобу з біологічно активними речовинами природнього походження, а саме губного бальзаму для губ з олійним екстрактом чорнобривців прямостоячих. Мета роботи – розробка складу та технології бальзаму для губ з олійним екстрактом чорнобривців прямостоячих квіток. Результати роботи. Опрацьовано літературні джерела про склад бальзамів для губ, рослинну сировину Tagetes erecta L., проведено аналіз вітчизняного ринку косметичних засобів для догляду за губами. Виготовлено олійний екстракт (ОЕ) чорнобривців та розроблено технологічну схему його виготовлення, яка складається з наступних етапів: підготовка лікарської рослинної сировини (ЛРС) та екстрагенту, зволоження ЛРС, екстрагування, відстоювання і фільтрування ОЕ, розлив олійного 3 екстракту у флакони, фасування флаконів у коробки, пакування коробок у ящики. Проведено комплекс органолептичних, фізико-хімічних та технологічних досліджень, що дозволило розробити склад бальзаму для губ з ОЕ чорнобривців, а саме: віск бджолиний 15,0, олія кокосова 35,0, олія мигдалева 30,0, ОЕ чорнобривців 20,0, ефірна олія апельсину q.s. Розроблено технологічну схему приготування бальзаму для губ, яка складається з наступних етапів: підготовчі роботи, відмірювання інгредієнтів, розплавлення інгредієнта на водяній банні в правильному порядку, змішування сплаву з ароматизатором, пакування та маркування, контроль якості За загальноприйнятими методиками досліджено органолептичні та фізико-хімічні показники якості бальзаму для губ з олійним екстрактом чорнобривців, а саме: опис, термостабільність, тест на намащування, температура плавлення.
Keywords: бальзами для губ; розробка складу бальзаму; чорнобривці прямостоячі; олійні екстракти