До історії сучасних (2015−2025 рр.) досліджень водного режиму р. Стир (басейн Припʼяті) - Павловська, Тетяна Сергіївна; Полянський, Сергій Володимирович (Vydavatelské skupiny „Scientific Perspectives“, 2025)
У статті проаналізовано найновіші (2015−2025 рр.) наукові праці, які висвітлюють результати досліджень змін водного режиму р. Стир (басейн Припʼяті) під впливом кліматичних та антропогенних чинників. Виявлено публікації про зʼясування тенденцій змін багаторічних коливань середньорічного, максимального і мінімального стоку річки, прогнозування її водності на найближчу і віддалену перспективу, вивчення кореляційного звʼязку гідрометеорологічних параметрів, впливу різних видів господарської діяльності на річковий стік.
Keywords: водний режим; Волинська область; гідропост; середньорічні витрати води річки; антропогенне навантаження; повінь; паводок; річковий стік; межень; гідрологічний режим річки; гідрогеоморфологічні процеси; кліматичні зміни