Мова фольклору: діалект vs наддіалект - Грицевич, Юрій Васильович (My University, 2020)
У статті зосереджено увагу на висвітленні діаметрально протилежних позицій учених у сфері остаточно не з’ясованого, відкритого та дискусійного питання взаємозв’язку мови усної народної творчості та говіркового мовлення. З’ясовано, що мову фольклору кваліфікують як літературний варіант діалекту (діалект у його естетичній функції); як наддіалектне утворення; як інтердіалект, окремий художній діалект; як функційно-стильовий різновид діалекту, генетично однорідний із діалектно-побутовим мовленням і відмінний від останнього своєю функційною та жанровою диференціацією. Висновки різних учених дали підстави вважати теоретично переконливою та засадничою для визнання останню тезу.
Keywords: стиль; функційно-стильовий різновид діалекту; наддіалектність; говірка; лінгвофольклористика; уснопоетичні тексти; 81’28:398