Радіоекологічна ситуація у Ківерцівському районі Волинської області: передумови її формування та сучасні особливості - Чижевська, Лариса Тарасівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі України, 2019)
Обгрунтовано необхідність використання показників грунту для оцінки радіоекологічної ситуації в межах Ківерцівського району; досліджено особливості радіоактивного забруднення району в сучасний період; виявлено, що в межах досліджуваної території наявні дві зони радіоактивного забруднення; встановлено переважання у межах району дерново-підзолистих грунтів з незначним вмістом глинистої фракції, переважаннямфільтраційних властивостей над сорбційними, що перешкоджає закріпленню радіоактивних речовин у грунтово-вбирному комплексі і сприяє їх інтенсивній міграції у природних системах; запропоновано шляхи оптимізації стану радіоактивного забруднення грунтів з урахуванням природних умов Ківерцівського району.
Keywords: радіоактивне забруднення; цезій-137; стронцій-90; гранулометричний склад грунту; фільтрація; сорбція; міграція радіоактивних речовин