Стратегії дивергентного мислення чоловіків і жінок - Козачук, Наталія Олександрівна; Kozachuk, N. O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
На основі опитування досліджуваних та аналізу запропонованих варіантів рішення дивергентних завдань визначені стратегії мислення чоловіків і жінок. Показано, що “чоловіча” стратегія базується на пошуку готових схем в пам’яті і загальній оцінці можливості їх використання для вирішення даної проблеми. Чоловіки довго “шукають” варіант рішення, але швидко вибирають. “Жіночі” стратегії передбачають ретельний аналіз умови задачі. Жінки швидко знаходять декілька варіантів рішення, але довго вибирають найбільш правильний. The strategies of divergent thinking in men and women were determined according to the survey and analysis of proposed variants of divergent tasks solution. It was shown that “men’s” strategy is based on the ready scheme searching in the memory and on the general assessment of the possibility of using them to solve the problem. Men "search" the variant of solution longer, but choose very quickly. "Women’s" strategies provide a detailed analysis of the problem situation. Women find some variants of solution quickly, but they choose the most correct variant longer.
Divergent thinking strategies of men and women
Keywords: дивергентне мислення; стратегії мислення; стать; divergent thinking; thinking strategies; sex