Кліматична дипломатія України як важливий чинник її наближення до ЄС - Тихомирова, Євгенія Борисівна (Луцьк: Вежа-Друк, 2024)
Зміна клімату є значущим фактором формування світової та державної політики, що значною мірою має визначати майбутнє людської цивілізації. Для зменшення ризиків зміни клімату необхідне міжнародне співробітництво, яке має забезпечити кліматична дипломатія. У березні 2023 р. Рада Європейського Союзу (ЄС) зазначила, що «європейська кліматична та енергетична дипломатія є ключовим елементом зовнішньої політики ЄС». Вона підкреслила, що ЄС налаштований працювати з партнерами по всьому світу, застосовуючи кліматичну та енергетичну дипломатію. Європейські дослідники вважають, що сьогодні «кліматичне лідерство в будь-якій точці світу – будь-то в окремій організації, місцевості чи у певній підгалузі економіки – вітається». Тим більш, коли йдеться про такий потужний суб’єкт міжнародних відносин, як ЄС з його 450 млн. населення, економікою на 18 трильйонів доларів США та викидами парникових газів вище світового на душу населення. Повною мірою можна погодитися з їхнім висновком, що ЄС «має особливу здатність і відповідальність, щоб бути глобальним кліматичним лідером».
Keywords: міжнародна кліматична дипломатія; Європейський зелений курс; екологізація виробництва; Дорожня карта декарбонізації; 327.8(477:061.1ЄС)