Характеристика змісту «Психодидактики початкової школи» в контексті підготовки майбутніх учителів - Осадченко, Інна; Osadchenko, I.I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті подано коротку характеристику змісту дисципліни «Психодидактика початкової школи» в контексті підготовки майбутніх учителів. Психодидактика розглянута як міждисциплінарна наука, що вивчає умови підвищення ефективності (продуктивності) процесу навчання шляхом максимального врахування особливостей психічних явищ в діяльності учнів і педагогів. Зазначено, що зміст «Психодидактики початкової школи» передбачає вивчення таких розділів: реалізація психодидактичного підходу до створення освітнього середовища в початковій школі; психодидактичний відбір сучасних форм, методів та засобів навчання; особливості поведінки педагога в контексті реалізації психодидактичного підходу; реалізація психодидактичного підходу до управління освітнім середовищем початкової школи. Обґрунтовано, що складовими процесу реалізації психодидактичного підходу до створення освітнього середовища в початковій школі є орієнтація на сучасне заняття як воркшоп; способи налагодження психологічного контакту в аудиторії; виявлення і нейтралізація дидактичних причин виникнення негативних психічних станів у суб’єктів навчання тощо. Доведено, що для реалізації психодидактичного підходу в навчанні необхідна, передусім, підготовка майбутніх учителів початкової школи шляхом вивчення зазначеної дисципліни.The article gives a brief description of the content of the discipline «Psihodydaktika of elementary school» in the context of the preparation of future teachers. Psihodydaktika considered as an interdisciplinary science that studies the conditions of increase of efficiency (productivity) of the learning process by maximizing the account of features of psychic phenomena in the behavior of students and teachers. It says, something Contents «Psyhodydaktyk primary schools» study provides for the following sections: Implementation for creating psyhodydakt approach education environment in primary schools; psyhodydaktyk current selection forms, methods and learning assets; features teacher behavior in the context implementation psihodydaktik considered; implementation psihodydaktik considered in process control education primary schools. Proved that the components of the implementation process psyhodydaktik approach to creating educational environment in elementary school is: focus on current employment as a workshop; ways of establishing psychological contact to the audience; detection and neutralization of teaching the causes of negative mental states in the training of others. Proved it is indicated that the implementation of psychodydaktik approach to teaching is necessary, first of all, the preparation of future teachers by studying this discipline.
Characteristics content discipline «Psyhodydaktyka primary schools» in the context of the preparation future teachers.
Keywords: психодидактика початкової школи; psyhodydaktyka primary schools; професійна підготовка; майбутні учителі початкової школи; освітнє середовище; profess preparation; upcoming teacher primary schools; education environment