Нелінгвальні засоби передачі негативних емоцій в англомовному кінодискурсі - Крисанова, Тетяна Анатоліївна; Krysanova, T. A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Стаття присвячена розгляду способів передачі негативних емоцій нелінгвальними засобами, які реалі¬зуються в кінодискурсі кінематографічно. Серед кінематографічних засобів виділені зміни плану, засоби монтажу, ракурс, техніку світлотіні, музику й шуми. Використання крупного плану в момент переживання суб’єктом негативної емоції привертає увагу до всієї мізансцени кінофільму. Монтаж – дієвий засіб створення образів, розкриття додаткових смислів у кінофільмі. Внутрішньокадровий монтаж підкреслює стан героя, готовність до активних дій. Зйомка через плече демонструє бажання героя, який переживає негативну емоцію, домінувати в ситуації спілкування. Прийом монтажу «повернення дії в минуле» застосовується для актуалізації причин виникнення негативної емоції. За допомогою ракурсної зйомки посилюється сприйняття емоційного глибинного смислу, закладеного в кадрі, передається природність емоції героя. Використання техніки світлотіні допомагає передавати деструктивний характер негативної емоції. Характерним світловим оформленням мізансцен є тьмяне світло. Музика в ситуаціях передачі негативної емоції може супроводжувати слова героя; маркувати передачу комунікативного ходу співрозмовнику; заповнювати паузу між репліками, створюючи динамічність подій. Передача негативного емоційного стану героїв кінофільму досягається комбінацією лінгвальних та нелінгвальних засобів і може відбуватись на вербальному, вербально-візуальному, вербально-аудіовізуальному або тільки аудіовізуальному рівнях. The article is devoted to the ways of expressing negative emotions non-linguistically with cinematic means. Such cinematic means as close-up, montage means, foreshortening, chiaroscuro technique, music and noise have been distinguished. Close-up draws attention to the whole mise en scene. Montage is effective in imaging, revealing additional senses in the movie. Intraframe montage emphasizes the hero’s emotional state, his inner tension, readiness for action. Over-the-shoulder shot demonstrates the desire of the hero to dominate in the communicative situation. Flashback montage is used to update the causes of negative emotions. Angle shooting enhances the perception of emotional sense embedded in the frame, hero’s natural emotions are revealed. Chiaroscuro technique implies destructive character of negative emotions. Typical lighting for shooting is dim light – darkness or night. Music used to express negative emotions may accompany the hero’s words; mark turn-taking; fill a pause between replicas, making events dynamic. The expression of characters’ negative emotional state in the film is achieved through the combination of lingual and non-lingual means and can occur on verbal, verbal-visual, verbal-audiovisual or audiovisual levels.
Non-lingual Means of Expressing Negative Emotions in the English Cinema Discourse.
Keywords: кінодискурс; cinema discourse; кінематографічні засоби; cinematic means; монтаж; montage