Силабус археологічної практики - Рудянин, Іван Петрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
Анотація практики Археологічна практика здобувачів вищої освіти спеціальності 027 «Музеєзнавство, памʼяткознавство» є невідʼємною складовою навчального процесу. Під час практики здобувачі вищої освіти мають поглибити знання з курсів «Археологія», «Україна: історія, культура, ментальність», «Історія Європи» та «Спеціальні історичні дисципліни» (пререквізити), сформувати практичні навички та вміння, пов’язані з польовими археологічними роботами, основними прийомами їх дослідження (розвідками та розкопками), а також камеральної обробки отриманих матеріалів, фіксації наукової інформації та написання наукових звітів, а також використати набуті знання під час написання кваліфікаційної роботи та складання атестаційного екзамену (постреквізити). Основними завданнями практики є: ● ознайомлення з археологічними пам'ятками як історичним джерелом; ● ознайомлення з методами польових досліджень; ● оволодіння прийомами археологічних розвідок; ● оволодіння методикою стаціонарних розкопок; ● знайомство з методами фіксації археологічних матеріалів; ● отримання навичок веденням польової документації. За результатами практики здобувачі вищої освіти будуть компетентними у таких питаннях: ЗК 7. Цінування і повага різноманітності та мультикультурності. ЗК 9. Визначеність і наполегливість щодо поставлених завдань та взятих обов’язків. ЗК 11. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і примножувати досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій. СК 1. Здатність діяти соціально відповідально і свідомо відповідно до розуміння тенденцій розвитку музейної справи, пам’яткоохоронної діяльності та культурного туризму. СК 2. Здатність оцінювати найважливіші події та явища української історії у контексті світової історії. СК 3. Здатність діяти відповідно до чинного законодавства (України та міжнародного) у галузі музейної справи, пам’яткоохоронної діяльності та культурного туризму. СК 7. Здатність виконувати комплекс пам’яткоохоронних заходів. ПР 1. Використовувати міждисциплінарний підхід в атрибуції об’єктів історико-культурної спадщини. ПР 4. Визначати стан збереженості музейних предметів, об’єктів історико-культурної спадщини, пам’яток природи та розробляти програму відповідних пам’яткоохоронних заходів. ПР 7. Здійснювати первинну консервацію нововиявлених пам’яток. ПР 9. Складати науково-уніфіковані паспорти на нерухомі пам’ятки. ПР 18. Виконувати комплексні завдання протягом певного періоду часу та представляти результат вчасно.
Keywords: археологія; розкопки