Іван Нечуй-Левицький та Пантелеймон Куліш: до історії творчих взаємин - Коляда, І. А.; Kolyada, Igor (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті здійснено спробу з нових методологічних підходів, у контексті біографістики та просопографії висвітлити історію творчих взаємин Івана Нечуя-Левицького й Пантелеймона Куліша; розкрити роль останнього в процесі становлення Івана Семеновича як митця, виділивши основні аспекти їхньої співпраці. Окреслено коло наукових і літературних інтересів обох митців, а також проаналізовано розбіжність у поглядах на історичні теми, мовне питання. Важливе місце посідає аналіз епістолярної спадщини письменників при уточненні фактів їхніх біографій.. In the article of I. Koliada «I. Nechuy-Levytskyi and P. Kulish: the history of creative relations» was accomplished the attempt to cover the history of creative relationships of I. Nechuy-Levytskyi and P. Kulish, with new methodological approaches in the context of biographical studies and prosopography, to reveal the role of it in the making of Ivan Semenovych as an artist, highlighting the main aspects of their cooperation. The author outlines the scope of scientific and literary interests of both artists and also analyze the divergence of views on historical topics, the language issue. It is important to analyze the epistolary heritage of artists in the clarification of the facts of their biographies.
I. Nechui-Levytsky and P. Kulish: to the History of Creative Relationships
Keywords: українське національне відродження; просопографія; націотворення; українська національно свідома інтелігенція; духовні цінності; національний ідеал; Ukrainian national renascence; prosopography; the creation of nation; Ukrainian national conscious intellectuals; cultural wealth; national ideal