Взаємодія компонентів у системах, утворених халькогенідами Ti(I), Hg(II), Pb(II), Si(IV) - Олексеюк, І. Д.; Мозолюк, М. Ю.; Піскач, Л. В.; Літвінчук, М. Б.; Парасюк, О. В.; Olekseyuk, I. D.; Mozolyuk, M. Yu.; Piskach, L. V.; Litvinchuk, M. B.; Parasyuk, O. V. (Волинський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Методами РФА та ДТА досліджено фазові рівноваги у квазіпотрійних системах Tl2Х–{Hg, Pb}X–SiX2 (X – S, Se). Установлено існування нових тетрарних еквімолярних сполук. Методом порошку розшифровано кристалічну структуру Tl2HgSiSe4 (ПГ I-42m) та Tl2PbSiS4 (ПГ P21/a). The phase equilibria of the quasi-ternary systems Tl 2Х–{Hg, Pb}X–SiX2 (X – S, Se) were investigated by X-ray phase analyse and DTA. New quaternary phases with equil ratio components were found in these systems. Crystal structures of Tl2HgSiSe4 (S. G. I-42m) and Tl2PbSiS4 (S. G. P21/a) were determinated by X-ray powder diffraction.
Interaction in the Systems with Tl(І), Hg(ІІ), Pb(ІІ), Si(IV).
Keywords: тетрарні халькогеніди; діаграма стану; кристалічна структура; quaternary chalcogenides; phase diagram; crystal structure