Особливості функціонального стану вегетативної нервової системи хворих на коксартроз у концепції патогенетичного підходу до фізичної реабілітації - Майкова, Тетяна Володимирівна; Афанасьєв, Сергій Миколайович; Tetyana, Maykova; Serhiy, Afanasiev (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
В останні роки спостерігають тенденцію до збільшення захворюваності на коксартроз серед осіб працездатного віку, що значно підвищує соціальну значимість проблеми. Ефективність фізичної реабілітації хворих на дегенеративно-дистрофічні захворювання суглобів визначається не тільки метаболічними розладами в хрящовій тканині, але й станом саногенетичних процесів в організмі, активність яких опосередковується різними рівнями функціонування організму та тісно пов’язана з його адаптаційними можливостями, що реалізовуються багатьма механізмами. Найважливішою серед них є вегетативна нервова система. Для визначення значущості вегетативної нервової системи в прогресуванні остеоартриту кульшового суглоба досліджено її функціональний стан у 86 хворих на коксартроз І–IІ рентгенологічних стадій за Kellgren-Lowrence. Основою оцінки функціонального стану ВНС було установлення її вихідного вегетативного тонусу (ВТ) за вегетативним індексом Кердо (ВІК). Доведено, що коксартроз прогресує на тлі дисфункції вегетативної регуляції, із розладами центральних і периферичних регуляторних вегетативних механізмів, порушеннями як трофотропної, так і ерготропної функцій ВНС. Високий ступінь централізації управління потрібно віднести до факторів, що сприяють прогресуванню коксартрозу, що підтверджується зростанням кількості загострень захворювання протягом року та скороченням тривалості ремісії. Краще розуміння цих процесів матиме вирішальне значення для планування підходів до фізичної реабілітації хворих на коксартроз. In recent years it is observed the tendency to increase of incidence of coxarthrosis among people of working age which significantly increases social significance of the problem. The effectiveness of physical rehabilitation of the ill with degenerative-dystrophic joint disease is determined not only by metabolic disorders in the cartilage, but by the condition of sanogenetic processes in the body activity of which is mediated by different levels of functioning of the body and is closely connected with its adaptive abilities, realized by many mechanisms. The most important of them is the autonomic nervous system. In order to determine the significance of the autonomic nervous system in progression of osteoarthritis of the hip joint it was studied its functional condition among 86 patients with coxarthrosis of I-II radiological stage according to Kellgren-Lowrence. The basis for evaluation of the functional state of ANS was determination of its initial autonomic tone with the help of Kerdo vegetative index. It was proved that coxarthrosis progresses on the background of dysfunction of the autonomic regulation with disorders of central and peripheral autonomic regulatory mechanisms, trophotropic and ergotropic disorders of functions of the ANS. The high degree of centralization of management should be attributed to factors that contribute to progression of arthrosis, as evidenced by the increasing number of exacerbations during a year and reduction in duration of remissions. Understanding of these processes will be crucial for planning approaches to physical rehabilitation of patients with coxarthrosis.
Peculiarities of Functional Condition of the Autonomic Nervous System of the ill with Coxarthrosis in the Concept of Pathogenetic Approach to Physical Rehabilitation
Keywords: коксартроз; предиктори прогресування; вегетативна нервова система; функція; coxarthrosis; progression; autonomic nervous system; function